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Ingredients
3 apples
juice of 1 lemon
4 eggs
2 water glasses of sugar
3 water glasses of flour
1 water glass of fresh cream
1 packet of baking powder
butter or baking paper for the cocotte
icing sugar
Apple pie in cocotte
Apple pie en cocotte ... the memory of the grandmother's cake. The scent of apples, the softness of the dough, the sweet fragrance that comes from cooking in cocotte make this apple pie a dessert excellent for breakfast or tea time. description The apple pie en cocotte is the typical grandmother's cake. The apples, the softness of the dough, the fragrance that comes from cooking in cocotte make this apple pie a unique cake and yummy!
recipe given by our chef at .
- This course is: Dessert
- Difficult to prepare: EASY
- is a typical course made in: ITALIA
- You should drink:
- The time to prepare this course is: , and cooking time is:
Procedure
Peel the apples, remove the core and cut into slices with a thickness of 1-2 cm. Sprinkle them with lemon juice to prevent them from darkening. In a bowl, whip with a whisk the eggs with the sugar until the mixture is light and thick, it must form a sort of ribbon when you lift the whisk. Stir in the flour, cream and baking powder. Mix everything very well with a whisk.
Buttering very well cocotte (diameter of about 22 cm to a side height of about 12 cm), or if you prefer cover it with parchment paper. Arrange the apple slices on the bottom of the cocotte and pour over the part of the mixture, make another layer of apples and cover with another little compound and so on for all the apples. Put the lid on the cocotte and put bake in preheated oven at 190° C for 1 hour. Let it cool without opening the lid. If you like serve it with a sprinkling of icing sugar (do not use vanilla to not cover the flavor of the apples).
I tell you this recipe
This apple pie comes straight from the past. and a simple recipe born on the wooden boards of our grandmothers. In particular, this recipe for apple pie comes from France, in fact, cooking takes place in cocotte, typical French pot with lid earthenware or ceramic suitable for cooking in the oven. The closing of the lid allows the dish to cook without losing its smells and keeps the humidity high in the compound. This apple pie cocotte on the simplicity of the ingredients, in the softness and delicious sweet moisture from the dough its strengths.
the nutritional
A slice of apple pie in cocotte provides about 280 calories. The 6% of the energy comes from protein, 23% from fat and 71% from carbohydrates.
words to remember
inserisci Apple pie, apples, cocotte, en cocotte cake, sweet apple pie with apples, dessert with apples, baking en cocotte.parole chiave che permettano di identificare facilemente la ricetta
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Comments
marco santini Scrive: 12/10/2014
Buogiorno a tutti. Ho provato questa ricetta, la torta ê venuta bene ed ê stata apprezzata, ma mi sembrava un pò pesante, ho fatto una modifica che qui propongo umilmente: 2 bicchieri di farina ed uno di maizena, al posto della panna ho usato la stessacquantità di olio di oliva extra vergine ed un quarto di bicchiere di latte. A me ê piaciuta di più. Gradirei le vostre opinioni. Grazie
Marco Fabio Dei Genovesi Scrive: 12/10/2014
Ciao Marco, la sperimentazione in cucina è sempre ben vista (anzi raccomandabile), specialmente se poi le modifiche rispetto ad una ricetta di riferimento danno risultati positivi. Mi sembra buona la tua proposta della sostituzione di parte della farina con amido, questo dovrebbe rendere la torta più soffice. Per quanto riguarda l'uso della panna noi l'abbiamo usata perchè lo prevede la ricetta originale, è una ricetta francese. Ad ogni modo niente vieta di sostituirla con altri ingredienti, se si vuole, però nel tuo caso forse avresti dovuto mettere un po' più latte e meno olio, infatti con la tua variante hai aumentato notevolmente le calorie (100 ml di panna apportano circa 340 KCal, la stessa quantità di olio ne apporta 900, a cui devi aggiungere anche quelle del latte). Rimane comunque il fatto che se a te è piaciuta così, va bene così.
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